Jäsenkirje 1 | 2018

Jäsenkirje 1 | 2018

Tervehdys Pohjoisen AV-ammattilainen,

alkanut vuosi on tuonut toinen toistaan hienompia uutisia Pava ry:n toimialueelta! Hyvä me!

Parasta aikaa Oulussa kuvataan käsikirjoittaja-ohjaaja Maria K. Monosen nuortenelokuvaa, 9.3. saa ensi-iltansa Jukka Vidgrenin ja Juuso Laation Hevi reissu -komediaelokuva ja kesäkuussa Oulun seudulla käynnistyy Mika Ronkaisen ja Merja Aakon käsikirjoittaman Kaikki synnit -sarjan kuvaukset. Tv-sarjan tuottaa Ilkka Matila (MRP Matila Röhr Productions) ja ohjaa Mika Ronkainen.

– Elokuva- ja tv-tuotantojen määrä on kasvanut Pohjois-Suomessa rytinällä. Voidaan puhua suorastaan oululaisen elokuvan aallosta, iloitsee Pohjois-Suomen elokuvakomission projektipäällikkö Anne Laurila BusinessOulusta.

Alkuvuoden mukaviin av-alan uutisiin kuuluu myös NTRNZ Oy:n tuottaman Eränkävijät -tv-sarjan Kultainen Venla -palkinto ja Rapid Riverin tuottaman Kitkajoki – rakas joki -dokumentin huikea yli 900 000 katsojan määrä.

Akuutti pula tekijöistä – koulutusta tiedossa

Pohjois-Suomen elokuvakomission (NFFC) alustavien laskelmien mukaan alueelle on suunnitteilla vuosille 2018-2019 noin 280 kuvauspäivää draamaa ja lisää on tulossa. Tuotantojen määrä tuottaa myös ongelmia, sillä alueelta ei löydy tuotantoihin riittävästi sopivia tekijöitä. Elokuva- ja tv-tuotantoihin soveltava koulutus on rajallista Pohjois-Suomessa ja tuotantoyhtiöiden on puolestaan hankalaa irrottaa omaa henkilökuntaansa elokuvatuotantoihin töihin, sillä omatkin asiakkuudet pitää hoitaa.

NFFC, TE-toimisto ja BusinessOulun työllisyyspalvelut pyrkivät ratkaisemaan tämän ongelman työvoimapoliittisilla koulutuksilla, joiden sisältöjen suunnitteluun PAVAn jäseniltä pyydetään apua.

– Ilmianna, millaista akuuttia osaamista nyt kaivataan! Meillä on mahdollisuus vaikuttaa millaista täsmäkoulutusta alueella on tarjolla jo tälle keväälle, Laurila lupaa.

Myös kokeneemmille alan konkareille on tarjolla osaamisen päivitystä: BusinessOulun Arctic Image -hanke saa jatkoa ja hankkeessa panostetaan työvoiman liikkuvuuteen ja kansainvälisen osaamisen kartuttamiseen.

– Hanke on jätetty rahoittajalle ja sen tarkemmasta sisällöstä voimme tiedottaa vähän myöhemmin keväällä. Varmasti jotain voidaan jo kertoa PAVAn kevätkokouksessa 27.3., Laurila kertoo.

Ensi-iltojen sarja pohjoissuomalaisittain

Elokuvavuosi jatkuu vauhdikkaana: maaliskuussa Tampereen elokuvajuhlilla kilpailee Aleksi Purasen ohjaama Wheels of Freedom -dokumentti (8.3.), josta uumoillaan ensi-iltaa myös Ouluun. Samaan aikaan Hevi Reissu -elokuva (10.3.) avaa kansainvälisen levityksen arvostetulla SXSW-festivaalilla Austinissa, Teksasissa.

– Oulusta lähtee South by Southwestiin suurempikin delegaatio. NFFC järjestää yhteistyössä Visit Finlandin kanssa Austiniin Suomi-tapahtumaa. Oululaiset osaajat pääsevät framille, Laurila kertoo.

Lisäksi helmikuun lopussa oli Simo Halisen ohjaaman ja Kaiho Republicin tuottama Kääntöpiste -elokuvan ensi-ilta (23.2.).

Peliyrityksissä hyvä vauhti

Myös peliyrityksissä kevääseen katsotaan hyvillä mielin. Eri toimijat saavat useamman pelijulkaisun ja todennäköisesti myös uusia rekrytointeja tullaan tekemään pelialan eri osa-alueille, kertoo Pelikampusta luotsaava Master Chief Daniel Fischer.

– Vuonna 2018 tullaan näkemään useampi pelijulkaisu alueen eri toimijoilta. Aiemmista peleistä kerätyn osaamisen pohjalta on syytä odottaa tulevia menestyspelejä, kertoo Fischer.

Oulussa arkkitehtiopiskelijoiden entisenä pesäpaikkana tunnetun Pelikampuksen asema on vakiintunut ja talossa järjestetään jo säännöllisesti esimerkiksi workshopeja. Fischerin mukaan vuoden 2018 aikana toimintaa tullaan edelleen lisäämään yritysten tarpeiden mukaisesti.

OAMK:in vetämä Pelipääkaupunki Oulu -hanke vahvistaa edelleen peliyritysten toimintaedellytyksiä muun muassa järjestämänsä Game Spring Oulu -tapahtuman kautta.

Uusi puheenjohtaja yrityskierrokselle

Myös PAVAn vasta valittu puheenjohtaja Linda Niskala on tyytyväinen video-, peli- ja elokuva-alan saamasta ansaitusta näkyvyydestä. Uusi puheenjohtaja jalkautuu kevään 2018 aikana Pavan jäsenyrityksiin ja toivoo vierailujen aikana kuulevansa toiveita ja ideoita yhdistyksen toiminnan kehittämisen osalta.

– Edeltäjäni Jukka Vidgrén teki erinomaista työtä media- ja pelialan tunnettavuuden sekä alan tekijöiden yhteisöllisyyden lisäämiseksi alueella. Tätä polkua haluan jatkaa ja lisätä omalla työpanoksellani yhdistyksen alueellista vaikuttavuutta, Niskala toteaa.

– Lisäksi omalla toimikaudella toivoisin jäseniltä aktiivista, hyvähenkistä ja vuorovaikutteista osallistumista toimintaan. Vastavuoroisesti hallitus pyrkii toimimaan mahdollisimman näkyvästi. Viestinnän kehittäminen on ensimmäinen askel siihen suuntaan, hän lisää.

PAVAn tulevat tapahtumat

Jäsenillä on olennainen vaikutus Pava ry:n toiminnan suuntaan. Verkostoituminen yli toimialarajojen on tärkeää ja näin ollen tarvitaan aitoja kohtaamisia hyvässä ja rennossa hengessä. Suunnitteilla on esimerkiksi sekä workshop Pavan toiminnan kehittämiseksi, että epävirallisempia After Work -kokoontumisia.

Pava ry:n jäsenet ovat myös lämpimästi tervetulleita yhdistyksen sääntömääräiseen kevätkokoukseen 27.3. kello 18.00 (paikka ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa).

Vuosi tietysti huipentuu jo perinteeksi muodostuneeseen Pava Gaalaan 2018.

Nähdään!

Yhteistyöterveisin,

Linda Niskala
puheenjohtaja | PAVA ry
linda.niskala(at)gmail.com
044 573 7679

Sini Kervinen
viestintävastaava | PAVA ry
info(at)pava.fi

 

AJANKOHTAISTA:

PAVA:N UUDET JÄSENET VUONNA 2018
– Mainostoimisto Speciaali (Arto Laakso)
– Merja Aakko

EHDOTA AKUUTTI KOULUTUSTARVE
Anne Laurila
projektipäällikkö | NFFC, Arctic Image
Anne.M.Laurila(at)businessoulu.com

EHDOTA AFTER WORK –PAIKKA JA -AIKA
Missä? Milloin? Miksi?
info(at)pava.fi