Jäsenkirje 2 | 2018

Jäsenkirje 2 | 2018

Pohjoinen AV-osaaminen parrasvaloissa!

Kulunut kesä ja syksy ovat tuoneet pohjoista AV-osaamista esiin kerta toisensa jälkeen. Uutisiin nousseet otsikot ovat signaaleja alueen vetovoimaisuudesta ja rautaisesta osaamisesta ja tarjoaa meille PAVAn toimijoille tärkeän lähtökohdan toiminnan ja koulutuksen kehittämiseen.

Lue jäsenkirjeestä pohjoisen video-, peli- ja elokuva-alan tuoreita kuulumisia tarkemmin!

Peliala ahkeroi menestyksen väliportailla

Pohjois-Suomen peliala elää tasapainoisen murroksen aikaa. Suurin hype on hetkeksi laantunut, mutta kova työ ja maailmanvalloitushaaveet jatkuvat eri puolilla. Haasteita on toki edelleenkin rutkasti, mutta niin niitä on ollut alusta saakka, kuvailee pelistudio Ludocraftin toimitusjohtaja Tony Manninen.

Pelialan yrittäjä uskoo, että nyt on entistä enemmän tarvetta ja mahdollisuuksia rikkoa olemassa olevat kuplat ja siilot, jotta pääsemme yhdessä toteuttamaan huimia juttuja.

— Mielestäni PAVA:lla on tässä haasteessa keskeinen rooli. Jäsenistöstämme löytyy osaamista ja visioita kulttuurin eri osa-alueilta. Koen, että yhteinen missiomme on kantaa sisältöjen ja taiteiden lippua korkealla ja ammatistamme ylpeinä.

Kulttuuria taiteen ja teknologian yhteispelillä

Manninen on yksi Oulun kaupungin nimittämistä 20:sta neuvonantajasta, joiden tehtävä on ideoida kulttuuriohjelma, jolla Oulu voittaa Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelin vuodeksi 2026.

— Hanke on erinomainen mahdollisuus tuoda koko AV-alan vaikuttavuus parrasvaloihin, Manninen toteaa.

Hän kertoo terveiset Oulu2026-hengessä pidetystä ArTech2018-seminaarista, joka avasi pelin alueen kulttuuritarjonnan ja -toiminnan nostamisessa maailmankartalle. Teknisestä taustastaan huolimatta Manninen kiittelee, että tilaisuus ei ollut vain korkean teknologian ylistyslaulu.

— Vierastan pelkän teknologian ihannointia. Ehkä se on yksi syy miksi olen ajautunut pelialalle. Pelit ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan taiteen ja teknologian tasapainoisia yhdistelmiä. Ilman artistia peli kuin peli jää epäesteettiseksi torsoksi. Ja teknologia puolestaan avaa uusia mahdollisuuksia sisältöjen ja kokemusten luomiseen.

Hän viittaa puheissaan Pixar-animaatiostudion John Lasseterin lausumaan perusfilosofiaan: ”Art challenges technology, and technology inspires art.” Mannisen mukaan Oulussa järjestetyn ArTech-seminaarin keskeinen viesti olikin, että teknologia ja työkalut ovat välineitä taiteen ja sisältöjen luomisessa, eivät itsetarkoitus.

Pohjoinen AV-osaaminen menestyy valtakunnallisesti

Yhdistyksemme muisti loppukesän PAVA-gaalassa kymmenen vuotta täyttävää tuotantoyhtiö Saha Prodin toimitusjohtaja Mikko Pohjolaa pitkäjänteisestä työstä alalla. Oululaisen Sahan tavoite on vakiinnuttaa asema valtakunnallisena monikameratuotantojen toteuttajana.

Livetuotannot pitävät kiireisenä

Kuluvana vuotena Saha on toteuttanut suuria stadion-livelähetyksiä eturivin artisteille, kuten Sunrise Avenuelle ja loppuvuodelle on luvassa vielä lähes viisikymmentä monikameratuotantoa, kuten Juha Tapion konsertit, Raskasta Joulua -kiertue ja Rovaniemen Joulun Avaus.

— Markkinat yksistään Oulussa eivät riitä työllistämään meidän kokoluokan yritystä ja siksi töiden perässä on reissattava ympäri Suomen. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla markkinat ovat yli kymmenkertaiset. Sielläkin kilpailu on toki kovaa, mutta myös tuotantojen budjetit ovat moninkertaiset pohjoiseen verrattuna, Pohjola kertoo.

Yrittäjä kertoo Sahan investoineen voimakkaasti tuotantokalustoonsa kuluneena vuotena. Merkittävimpänä on keväällä hankittu ulkotuotantoauto, mikä avaa uusia mahdollisuuksia suoriin TV-lähetyksiin.

Pula AV-tekijöistä jarruttaa kasvua

Pohjola myöntää, että kasvaminen pohjoisessa on haastavaa pelkästään pitkien välimatkojen ja markkinoiden rajallisuuden vuoksi. Sen ohella haasteita tuottavat myös asenteet.

Yrittäjä nostaa esiin, että esimerkiksi päättäjien on hankala pysyä perässä luovien alojen ja media-alan räjähdysmäisen nopeissa muutoksissa. Tämä näkyy muun muassa koulutuspolitiikassa.

— Oulu on hyvä paikka yrittää, mutta meillä on työvoimapula. Pohjois-Suomessa ei enää juurikaan kouluteta tämän alan osaajia. Tämä tuo väistämättä haasteet kasvulle, Pohjola harmittelee.

PAVA on kasvattanut jäsenmääräänsä

Motivoitunut video-, peli- ja elokuva-alan edistäminen on huokunut PAVAn jäsenyrityksistä, toteaa tutustumiskierroksia tehnyt PAVAn puheenjohtaja Linda Niskala.

— Tähän asti toteutuneet yritysvierailut sekä kohtaamiset PAVA-gaalassa ovat tarjonneet perspektiiviä Pohjois-Suomen AV-alan ammattilaisiin. Toivoisin, että tätä innovatiivisuutta ja innokkuutta voitaisiin kanavoida myös PAVAn toimintaan. Tähän tarjoutuu nyt oiva tilaisuus syyskokouksen yhteydessä, jossa valitaan uusi hallitus.

Syksy on tuonut mukavasti myös uusia jäseniä AV-alan verkostoomme. PAVAn jäseniksi ovat liittyneet

— NTRNZ
— Konsta Rantakokko
— Hauki Media
— Marko Väänänen
— Jani Niskala
— Tapio Turpeinen

Yhdistyksen jäsenetuihin voit tutustua täällä. Puuttuuko listasta jotakin oleellista? Laita viestiä info@pava.fi tai tule ehdottamaan uutta yhteistyökumppania syyskokoukseen.

Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa!

Miten mielestäsi PAVA voisi edistää alan kehitystä? Millaisena sinä näet Pohjoisen audiovisuaaliset ammattilaiset? Tule vaikuttamaan!

Kaikki uudet ja vanhat jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita PAVA ry:n syyskokoukseen keskiviikkona 14.11.2018 kello 17:00 Mutant Koala Picturesin toimitiloihin osoitteeseen Rantakatu 3.

Ilmoittaudu kokoukseen 12.11.2018 mennessä sähköpostitse info@pava.fi.

Ennen kokousta PAVAn jäsenillä on mahdollisuus tutustua samassa pelikampuksen pihapiirissä sijaitsevan Fingersoftin toimitiloihin Daniel Fischerin johdolla kello 16:00-16:45.

Ajankohtaisia poimintoja

Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali 12. – 18.11.2018
Kaupallisen sisältökonseptin kehittämiseen suunnattu IdeaSprint — ilmoittaudu 18.11.2018 mennessä!
Espanjalais-suomalaisen The Paradise -rikossarjan kuvaukset käynnistyvät marraskuussa Oulussa
Pyhäjärvellä kuvataan kansainvälistä The White Wall -sarjaa
Oululaisohjaajien Hevi reissu teattereihin Yhdysvalloissa
Eränkävijät-sarjan tekijöiltä uusi suurtuotanto
Posiolla kuvattu Ailo-poron suuri seikkailu -elokuva eloku­va­te­at­te­reissa jouluna
Mika Kaurismäki kuvaa elokuvaa Lapissa
Lapin elokuvakomissiolta eettinen ohjeistus Lapissa kuvattaville tuotannoille
Ansiokasta AV-osaamista palkittiin PAVA-gaalassa
Pohjoissuomalaisia elokuvatuotantoja esillä Haugesundin New Nordic Films marketissa
AV-kannustin vauhdittamaan kansainvälisiä elokuvatuotantoja myös Pohjois-Suomeen
Elokuvantekijä Miia Tervo ohjaa Rovaniemelle sijoittuvaa rakkaustarinaa
Lapissa kuvataan jättimäistä kansainvälistä tv-sarjaa – pääosissa Iina Kuustonen ja Pihla Viitala
Kääntöpiste-elokuvan toimintakohtaukset veivät Samuli Vauramon lääkärin pakeille