”Elokuva-alan täsmäkoulutus vauhditti työllistymistä alalla”

”Elokuva-alan täsmäkoulutus vauhditti työllistymistä alalla”

PAVA:n lobbaamaan elokuva-alan täsmäkoulutukseen osallistuneista puolet on työllistynyt AV-alalla koulutusjakson jälkeen.

TE-toimiston mukaan Oulussa kevättalvella 2020 järjestettyyn koulutukseen hyväksytyistä 16 oppilaasta viisi on tällä hetkellä töissä AV-alalla. Lisäksi kolme on ollut alan töissä määräaikaisesti vuoden sisällä, kertoo palveluesimies Jussi Leponiemi Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistosta.

– Yleisesti ottaen olemme tyytyväisiä tuloksiin, Leponiemi sanoo.

Koulutukseen osallistunut Hanna Moisala on saanut keikkahommia alalta koulutuksen jälkeen. Moisalan koulutus suuntautui valo- ja grip-osaston assistenttitehtäviin. ”Sain kattavasti tietoa niin sähköistyksestä, tieturvasta kuin käytännön asioistakin. Varsinaisessa tuotannossa oleminen opetti paljon kaluston käytöstä ja terminologiasta.”

 

Koulutetut iältään noin 30-50-vuotiaita

Pohjoisen audiovisuaaliset ammattilaiset PAVA ry:n edistämä koulutus järjestettiin, jotta alueen elokuva- ja sarjatuotantoihin sekä AV-yrityksiin saataisiin teknistä assistenttitason työvoimaa. 40 päivän koulutusjakson järjestäjä oli helsinkiläinen MRP Matila Röhr Productions, jolle koulutuksen toteuttaminen Oulun seudulla oli luontevaa Kaikki synnit -sarjan toisen tuotantokauden kuvausten yhteydessä.

– Sarjan ensimmäisen kauden kuvauksissa huomasimme, että assistenttitason osaajareservi on niukka. Koulutuksen kautta saimme tuotannolle suoraan paikallista uutta osaamista, kertoo tuottaja Ilkka Matila.

Tuotannolle on selkeä etu, kun työryhmä on keskenään tuttu ja tekijöillä paikallistuntemusta, kertoo MRP:n tuottaja Ilkka Matila. MRP koulutti teknistä työvoimaa elokuva-alalle Kaikki synnit -sarjan toisen tuotantokauden kuvauksissa. Kuva: Iikka Jaakola

 

Satsaus tuleviin vuosiin

Lähiopetukseen ja kahden viikon työssäoppimiseen jakaantuneen koulutuksen järjestäminen kertahyötynä ei olisi ollut kannattavaa. Kouluttaminen työn ohessa söi resursseja ja työpanosta siinä määrin, Matila kertoo.

Matila näkikin alueellisessa koulutuksessa etuja useamman vuoden aikajänteellä. Lähivuosina MRP:n tavoitteena on kuvata Oulun seudulla neljä tuotantoa, joista seuraavina Kaikki synnit -sarjan kolmas tuotantokausi sekä Paratiisi-sarjan toinen tuotantokausi.

Myös Pohjois-Suomen elokuvakomission asiantuntija Reetta Turulan mukaan kevään 2021 edetessä tuotantojen määrä alueella tulee lisääntymään yleisesti.

Koulutukseen valittiin yli 70 hakijan joukosta yhteensä 16 oppilasta, joista seitsemän naisia ja yhdeksän miehiä. Osallistujat olivat pääasiassa Oulun seudulta ja heillä kaikilla oli jo valmiiksi vähän kokemusta AV-alalla toimimisesta. Kuva: Iikka Jaakola

 

Motivaatio ja asenne tärkeät edellytykset

Koulutuksen oppilasvalinnat MRP teki yhdessä TE-toimiston kanssa. Matila toteaa, että tuotantoyhtiön näkökulmasta hän olisi tehnyt toisenlaisia painotuksia, sillä työvoimapoliittiset kriteerit eivät kohdanneet käytännön työtarpeiden kanssa ideaalisella tavalla.

– Ryhmään valikoitui mukaan myös sellaisia, jotka vielä miettivät omaa alaa ja kouluttautuvat tosi moneen. Sen sijaan tarvitsisimme alan tekijöihin nyt pysyvyyttä.

Matila kuitenkin pitää koulutusta onnistuneena ja näkee koulutetuissa potentiaalia työskennellä alan tehtävissä.

– Lopulta asenne on se tärkein asia. Heidän tulevaisuutensa riippuu omasta aidosta halusta toimia alalla ja kunnianhimosta pyrkiä eteenpäin, Matila kertoo.

– Eikä ole paha asia lähteä muualle Suomeen hakemaan kokemuksia, mutta pitää olla kiinnostusta myös palata takaisin Pohjois-Suomeen sitten kun tuotantoja on alueella tarjolla, Matila vinkkaa.

Lue lisää aiheesta:

Kaleva: Elo­ku­va-alan täs­mä­kou­lu­tuk­sen toi­vo­taan vetävän tuo­tan­to­ja poh­joi­seen
PAVA ry: Pohjoisen tarpeita vastaavan työvoiman puute hidastaa AV-tuotantoja
Mun Oulu: Elokuvatuotannot tuoneet Oulun seudulle yli 3 miljoonaa euroa viime vuosina
PAVA ry: AV-alan menestys jää puolitiehen ilman nopeita koulutusratkaisuja